Οδηγίες Συντήρησης

Τα δερμάτινα υποδήματα, με την κατάλληλη συντήρηση, μπορούν να σας συντροφεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χάρη στην πολυετή πείρα μας, είμαστε σε θέση να σας βοηθήσουμε να διατηρήσετε τα αγαπημένα σας υποδήματα σαν καινούργια μέχρι το τελευταίο τους βήμα.

Μετά από μερικές χρήσεις, τα υποδήματα καλό είναι να καθαρίζονται με επιμέλεια από την σκόνη με μία μαλακή βούρτσα ή με μαλακό πανί, ώστε να αποφεύγονται τα χαράγματα._0070.png

  • Η χρήση βούρτσας είναι προτιμότερη για υποδήματα με πολλές ραφές ή σχέδια brogue για να καθαριστούν σε βάθος.

Τα λουστρίνια καθαρίζονται με ένα ελαφρώς νοτισμένο μαλακό πανί.l_18793_pinnacle_shoe_cleaning_polishing_cloth.jpg

  • Τα υποδήματα από σαμουά, nubuck ή καστόρι καθαρίζονται μόνο με μαλακή βούρτσα κατά την φορά του πέλους τους.

Για τα nubuck και καστόρινα υποδήματα οι μαυρίλες που ενδέχεται να δημιουργηθούν από την χρήση ενδείκνυται να καθαρίζονται με πολύ ελαφριά χρήση της γνωστής σε όλους λευκής γομμολάστιχας ή αν η μαυρίλα επιμένει, με χρήση ειδικής γόμμας από κρεπ που μπορείτε να προμηθευτείτε απο στιλβωτήρια. Ακολούθως με μία μαλακή βούρτσα φέρνουμε το πέλος του δέρματος στην σωστή φορά.suede_nubuck_brush.png

Το βερνίκωμα των δερμάτινων υποδημάτων - όχι σαμουά, nubuck, καστόρινα, λουστρίνια - πρέπει να γίνεται με καλής ποιότητας βερνίκια από στιλβωτήρια και όχι με αυτογυάλιστα τα οποία καταστρέφουν το δέρμα. Χρησιμοποιούμε πάντοτε το ίδιο χρώμα βερνικιού με το υπόδημα ώστε να μην αλλιωθεί το χρώμα - σε περίπτωση που δεν υπάρχει βερνίκι στο ίδιο χρώμα είναι προτιμότερο το διαφανές βερνίκι (χωρίς χρώμα) για να γυαλίσουμε τα υποδήματα μας. Τα βουρτσαριστά δέρματα πρέπει να γυαλίζονται μόνο με διαφανές βερνίκι, για να μην χαλάσει η πατίνα τους. Το βερνίκωμα των υποδημάτων πρέπει να γίνεται συχνά και οπωσδήποτε πριν την φύλαξη τους λόγω αλλαγής της εποχής.shoe cream jar.jpg

Αν τα υποδήματα μας βραχούν τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάντοτε μακριά από εστίες θερμότητας (καλοριφέρ κλπ) σε φυσική θερμοκρασία για όσο διάστημα χρειάζονται, ακολούθως τα καθαρίζουμε ανάλογα με το επανώδερμα τους.

Η χρήση βρεγμένου και καλά στιμμένου Wettex μας βοηθά να αφαιρέσουμε τυχόν λάσπες από τα υποδήματα μας, ακολούθως τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα περιποιούμαστε ανάλογα με το δέρμα τους.

Τα δερμάτινα υποδήματα χρειάζεται να αναπνέουν και να στεγνώνουν από τυχόν υγρασία εξαιτίας της φυσικής εφύδρωσης των ποδιών, συνεπώς δεν συνίσταται η καθημερινή, πολύωρη χρήση.

Αλλάζουμε τα προστατευτικά λάστιχα των τακουνιών έγκαιρα όταν αυτά φθαρούν ώστε να μην αλλιωθεί το υπόλοιπο τακούνι.

Όταν φοράμε τα υποδήματα χωρίς κάλτσες φροντίζουμε να διατηρηθούν στο εσωτερικό τους καθαρά για να μην αναγκαστούμε να τα πλύνουμε. Κάποιες κατηγορίες υποδημάτων (πχ τα boat shoes) μπορούν να πλυθούν και ειδικά ύστερα από την χρήση τους στην θάλασσα, αλλά μόνο με γλυκό νερό και χωρίς χημικά καθαριστικά.

Τα λαδερά δέρματα συντηρούνται με ειδικό λίπος ή εναλλακτικά με βαζελίνη αφού πρώτα καθαριστούν καλά.

Συνοψίζοντας, όσο καλύτερα συντηρούνται τα αγαπημένα μας υποδήματα για τόσο μεγαλύτερο διάστημα θα μας εξυπηρετούν.

Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία σας.